Nomineringar: Årets svenska fackbok [Augustpriset]

De sex nominerade titlarna till Årets svenska fackbok är:

Vargen – den jagade jägaren av Henrik Ekman, Norstedts
En uppdaterad, folkbildande och närmast allomfattande skildring av den naturkrock som vargens återkomst till Skandinavien medfört. Med livslång erfarenhet av ämnet och djupt engagemang samlar Henrik Ekman balanserat aktuella forskningsrön med de myter som gett upphov till vargens särställning bland svenska rovdjur.

Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman, Ordfront Förlag
Genom att använda både traditionella historiska källor och privata brev, intervjuer och personliga minnen förvandlar Yvonne Hirdman sin personliga längtan efter mammas livshistoria till något allmängiltigt. Boken ger ett oförglömligt porträtt av en charmfull och begåvad kvinna och en färgstark bild av mellankrigstidens Europa.

Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer, Pequod Press
Med glimten i ögat och med litteraturhistoriens hjälp berättar Kristoffer Leandoer vist, vittert och lekfullt om namnets betydelse för en människas identitet. Låt dig inte luras av bokens anspråkslösa omslag – bakom masken döljer sig en smart text om sanning och lögn i litteraturen och verkligheten.

Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton, Bokförlaget Atlas
Det kongeniala omslaget leder in i ett initierat och mycket välskrivet reportage om ett land som bokstavligen infiltrerats av kokain. Trovärdigt och med stor kärlek förklarar Magnus Linton komplicerade och förtvivlade skeenden i Colombia, utan att glömma vare sig de fattiga fiskarna eller knarkkungarnas älskarinnor.

Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis, Albert Bonniers Förlag
En gåtfull och föraktad drottning får här upprättelse och förvandlas till en aktivt handlande – men inte så framgångsrik – kvinna av kött och blod. Med sakkunskap och i ledig stil har Moa Matthis skapat en livlig skildring som erbjuder breda utblickar i drottning Maria Eleonoras tid och in i vår egen.

Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander, Leopard Förlag
Omskakande och för en svensk publik smått ofattbara interiörer framträder i detta originella och angelägna reportage från världens mest könssegregerade land. I sina berättelser om vardagsliv och makt lyckas den oförvägna och observanta författaren undvika både fördomsfullhet och politisk korrekthet.