Min stora feta grekiska kokbok – intervju med Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou i ett samtal med förläggare Lisa Ydring om sin kokbok ”Min stora feta grekiska kokbok”. Inspelat på Bok & Bibliotek 2010 i Göteborg.

Alexandra Pascalidous egen vimlande, underbart myllrande och högst personliga matresa rör sig från timjansdoftande grekiska kullar och mormors magiska handlag i köket till det svenska miljonprogrammet med Rinkebys torghandel i bakgrunden. Barndomens stensoppa, hur man skär en nyårskaka, myten om gudarna och oliven och den fattige fiskaren Alexis Taverna på Lindos – många av recepten har sin egen berättelse att smaka på länge.

Det är råvarorna, dofterna, färgerna och de fantastiska anekdoterna som utgör stommen i denna suggestiva kokbok: Laga enkel bönsoppa, mustig lammgryta, grilla hummer, bläckfisk och souvlaki. Servera alltid med citron och tillbehör – sallad, ugnsgratinerad fårost eller Alexandras egna mezerätter. En mängd efterrätter – svalkande yoghurt, ouzokaka eller honungsmakaroner blir måltidens självklara final.