Den farliga leken – intervju med Mari Jungstedt

Förläggare Stephen Farran-Lee intervjuar Mari Jungstedt och pratar om den senaste romanen ”Den farliga leken” – en skrämmande mordhistoria som utspelar sig i modellvärlden.

När den gotländska gymnasietjejen Jenny upptäcks av en modellagentur slungas hon in i en värld fylld av pengar, kändisfester och glamour. För den några år yngre Agnes har det inte gått lika bra. Också hon har drömt om ett liv i rampljuset, nu är hon på väg att tyna bort av svåra ätstörningar.

Men tragedin väntar också den framgångsrika Jenny. Under en fotografering på den karga gotländska halvön Furillen utsätts hennes pojkvän, modefotografen Markus, för ett brutalt mordförsök.

Jenny och Agnes är länge ovetande om att deras liv är inflätade i varandra. Men det finns någon som håller ögonen på dem. Någon som planerar att ingripa i deras öden.

Kommer Markus att överleva? Och kan han hjälpa kommissarie Knutas att hitta gärningsmannen innan det är för sent?

Tam Tiggarpojken – intervju med Jo Salmson

Jo Salmson skriver fantasy för barn! Hör henne berätta om Tam Tiggarpojken och den egna relationen till drakar.

Föräldralöse Tam drömmer om att komma i kontakt med drakarna, som varje kväll passerar över den yttre stadsmuren där han bor. ”Tam, tiggarpojken” är den första delen i den nya serien ”Drakriddare”, för de lite yngre fantasyälskarna. Av författaren till den populära fantasyserien ”Almandrarnas återkomst”.

Italiensk fastfood – intervju med Paolo Roberto

Paolo Roberto samtalar med förlaggaren Lisa Ydring om sin senaste kokbok ”Italiensk fastfood” på årets Bokmässa i Göteborg. En krigsförklaring mot micromaten!

Paolo Robertos nya kokbok Italiensk Fastfood är en krigsförklaring mot mikromaten i våra butiker. Här har han samlat cirka 40 härliga recept, som knockar den färdiglagade snabbmaten i både smakupplevelser och vitamininnehåll. Ursprunget till recepten kommer från Napoli, hans andra hemstad, där pulsen är intensiv och maten måste fixas snabbt.

Att laga god och nyttig mat ska inte ta en evighet. En komplett måltid i boken tillagas på 15-30 minuter. Basingredienserna kommer från det italienska köket. Variationerna är många. Här finns pasta- och risrätter, kött-, fisk- och sopprecept, måltider som innehåller bönor, linser och andra grönsaker samt självklart exempel på olika välsmakande tomatsåser.

Paolo Roberto har snabbt blivit en våra kända matprofiler. Hans två tidigare kokböcker Mina fastrars mat (2007) och Mina gästers mat (2009) har blivit stora framgångar.

Min stora feta grekiska kokbok – intervju med Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou i ett samtal med förläggare Lisa Ydring om sin kokbok ”Min stora feta grekiska kokbok”. Inspelat på Bok & Bibliotek 2010 i Göteborg.

Alexandra Pascalidous egen vimlande, underbart myllrande och högst personliga matresa rör sig från timjansdoftande grekiska kullar och mormors magiska handlag i köket till det svenska miljonprogrammet med Rinkebys torghandel i bakgrunden. Barndomens stensoppa, hur man skär en nyårskaka, myten om gudarna och oliven och den fattige fiskaren Alexis Taverna på Lindos – många av recepten har sin egen berättelse att smaka på länge.

Det är råvarorna, dofterna, färgerna och de fantastiska anekdoterna som utgör stommen i denna suggestiva kokbok: Laga enkel bönsoppa, mustig lammgryta, grilla hummer, bläckfisk och souvlaki. Servera alltid med citron och tillbehör – sallad, ugnsgratinerad fårost eller Alexandras egna mezerätter. En mängd efterrätter – svalkande yoghurt, ouzokaka eller honungsmakaroner blir måltidens självklara final.

Att springa – intervju med Maria Sveland

Intervju med Maria Sveland utanför Bokmässan 2010. Hon berättar bl a om sin nya roman ”Att springa”.

År 2007 gjorde Maria Sveland succédebut med den uppmärksammade romanen ”Bitterfittan”. En bok som gav upphov till ett nytt begrepp, och har kallats både en modern klassiker och generationsroman.
Nu återkommer hon med en stark roman om utsatthet och styrkan i vänskapen, både den förväntade och den oväntade.

”Att springa” är berättelsen om tolvåriga Emma och Julia. De sista dagarna på sommarlovet, då staden dignar under en värmebölja, dyker det plötsligt upp en man på stigen i skogen där Emma och Julia har sitt tillhåll. En man med rabarbersvaj som både lockar och skrämmer. Hans uppdykande blir startskottet för en rad händelser som för alltid förändrar dem.

Skildringen av Emma och Julia och deras vänskap är en magisk berättelse med absolut gehör. Den bildar klangbotten mot den dramatiska berättelsen om mötet med vuxenvärlden, där bilden av oförlåtliga övergrepp och samhällets oförmåga att skydda flickor och kvinnor träder fram.