Ett litet snedsprång – intervju med Denise Rudberg

Elegant crime kallar Denise Rudberg sin nya genre. Det är kriminalhistorier i överklassmiljö, med tjusiga middagar, designerkläder och lätt uttråkade hemmafruar på vift i Djursholm. Miljön känns igen från hennes tidigare böcker, och den rymmer allt som behövs för att skapa en spännande historia – makt, pengar, flärd och dekadens.

Marianne Jidhoff, 55 år, åklagarsekreterare och nybliven änka, blir efter sin mans död övertalad att återvända till sitt arbete. En finansman blir mördad utanför sin våning på Östermalm, och Marianne får ta sig an fallet. Brottet visar sig ha kopplingar till en märklig och sluten verksamhet som drivs i det tysta. En verksamhet dit bara de som är beredda att betala dyrt för sig har tillträde och får leva ut sina allra hemligaste fantasier.

Detta är upptakten till den första i en svit kriminalromaner i serien med överklasskvinnan Marianne Jidhoff och människorna omkring henne i centrum. Det är stilfullt, elegant och spännande.

Det fördolda – intervju med Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt

Det börjar med ett samtal till polisen. En femtonårig pojke, Roger, är försvunnen. Så gör man ett fruktansvärt fynd i ett träskområde och tragedin är ett faktum.

Psykologen och experten på gärningsmannaprofiler, Sebastian Bergman, har på senare år helt dragit sig tillbaka från polisarbete, men tvingas nu in i utredningen. Alla ledtrådar pekar mot den fina Palmlövsskolan, där Roger gick. En till synes perfekt miljö, med allt större sprickor i fasaden.

”Det fördolda” är intelligent och spännande underhållning som inte släpper greppet. Hjorth/Rosenfeldt har pondus i tonen, en säkerhet som gör att allt sitter på plats redan i denna första bok, som är den första i en serie med psykologen Sebastian Bergman i huvudrollen. Det är sträckläsningsläge.