Morberg jagar och lagar – Per Morberg [trailer]

Morberg jagar och lagar är en bok med historier och bilder från många års jakt.

Att jaga är en personlig, rentav privat upplevelse för Per Morberg. Året om är han ute i skog och mark. Han jagar allt från and och hare till vildsvin, älg och antilopl, och jaktmarkerna sträcker sig från fjällen i Norrland till Afrikas savanner. Jakten hånar och utmanar honom, ändå är han aldrig så tillfreds som då han fått upp ett spår eller sitter på pass och väntar på det där tillfället när livet ställs på sin spets. Det är den upplevelsen han vill förmedla.

Det här är en bok med historier och bilder från många års jakt. Men det vore inte en bok av Per Morberg om den inte också handlade om mat. En god jägare tar hand om sitt byte. Så varsågod: Morbergs bästa viltrecept, från vildsvinsfräs från Djursnäs och harsadel med portvinssås till antilopfilé och gurksallad med fetaost.

Italiensk fastfood – intervju med Paolo Roberto

Paolo Roberto samtalar med förlaggaren Lisa Ydring om sin senaste kokbok ”Italiensk fastfood” på årets Bokmässa i Göteborg. En krigsförklaring mot micromaten!

Paolo Robertos nya kokbok Italiensk Fastfood är en krigsförklaring mot mikromaten i våra butiker. Här har han samlat cirka 40 härliga recept, som knockar den färdiglagade snabbmaten i både smakupplevelser och vitamininnehåll. Ursprunget till recepten kommer från Napoli, hans andra hemstad, där pulsen är intensiv och maten måste fixas snabbt.

Att laga god och nyttig mat ska inte ta en evighet. En komplett måltid i boken tillagas på 15-30 minuter. Basingredienserna kommer från det italienska köket. Variationerna är många. Här finns pasta- och risrätter, kött-, fisk- och sopprecept, måltider som innehåller bönor, linser och andra grönsaker samt självklart exempel på olika välsmakande tomatsåser.

Paolo Roberto har snabbt blivit en våra kända matprofiler. Hans två tidigare kokböcker Mina fastrars mat (2007) och Mina gästers mat (2009) har blivit stora framgångar.

Min stora feta grekiska kokbok – intervju med Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou i ett samtal med förläggare Lisa Ydring om sin kokbok ”Min stora feta grekiska kokbok”. Inspelat på Bok & Bibliotek 2010 i Göteborg.

Alexandra Pascalidous egen vimlande, underbart myllrande och högst personliga matresa rör sig från timjansdoftande grekiska kullar och mormors magiska handlag i köket till det svenska miljonprogrammet med Rinkebys torghandel i bakgrunden. Barndomens stensoppa, hur man skär en nyårskaka, myten om gudarna och oliven och den fattige fiskaren Alexis Taverna på Lindos – många av recepten har sin egen berättelse att smaka på länge.

Det är råvarorna, dofterna, färgerna och de fantastiska anekdoterna som utgör stommen i denna suggestiva kokbok: Laga enkel bönsoppa, mustig lammgryta, grilla hummer, bläckfisk och souvlaki. Servera alltid med citron och tillbehör – sallad, ugnsgratinerad fårost eller Alexandras egna mezerätter. En mängd efterrätter – svalkande yoghurt, ouzokaka eller honungsmakaroner blir måltidens självklara final.