Berättelsen om Esmara – Petra Östergren [trailer]

Petra Östergrens roman ”Berättelsen om Esmara” utgavs idag den 15 september 2010. Filmens fotografier är tagna av Orlando G Boström.

I Berättelsen om Esmara kastas du som läsare omedelbart och brutalt in i den då femåriga Esmaras liv. Sedan följer en vindlande och snabb färd genom livet för såväl Esmara som läsaren.

Det är i Tornedalen hon har sitt hem, Esmara. Där finns den storslagna och rogivande naturen och den myllrande släkten med matriarken Martta Jo och Gustaf. Och där finns tryggheten och hennes arv, men även mörka minnen från en barndom som inte liknar någon annans.

Det har hunnit bli åttiotal när Esmara lämnar Tornedalen för Stockholm. Hon ska börja på Handelshögskolan och dessutom ta hand om släktens hyreshus på Dalagatan – något som visar sig vara svårare än hon trott och dessutom får de gamla familjestriderna att flamma upp.

Med iver och självförtroende tar sig den egensinniga Esmara ändå an huvudstaden. Hon handlar med fastigheter, knyter vänskapsband och utforskar annorlunda kärlekshistorier. Till slut träffar hon Ludde och livet tar en ny vändning. Men närheten och kärleken väcker också de smärtsamma barndomsminnena – och hon riskerar att förstöra det hon längtar efter allra mest.

Bara ett barn – Malin Persson Giolito [trailer]

Malin Persson Giolito är tillbaka två år efter debuten med Dubbla slag. Spänningsromanen Bara ett barn handlar om brott med mardrömslika konsekvenser. En historia om våld som går i arv, de vuxna som styr och de utsatta barn som de bestämmer över. Men det är också en roman om hopp. Att till och med det allra värsta kanske faktiskt går att förändra. – Om Dubbla slag handlar om den jurist jag blev, så handlar Bara ett barn om den jurist jag ville bli, säger Malin Persson Giolito om sin andra roman som utkommer den 1 september.

Alex Andersson är en märklig unge. Han hamnar ideligen i nya slagsmål, har svårt att koncentrera sig i skolan och sitter och somnar på lektionerna. Han pratar knappt och säger han något så svär han bara. Men en dag upptäcker hans lärare något som får henne att slå larm. Hon tror att hon har förstått varför Alex har problem.

Misstankarna tas på största allvar. Alex tvångsomhändertas av socialen och polisen inleder en brottsutredning för att ta reda på vem det är som har behandlat Alex så illa. Sophia Weber, delägare på en liten advokatbyrå i Gamla stan, utses till Alex
advokat.

Advokat Sophia Weber får aldrig företräda några massmördare, bankdirektörer eller våldtäktsmän med ordnade familjeförhållanden och bättre ekonomi än hon själv. Hon har väntat många år på den kallblodiga brottsling som hon tycker att hon förtjänar. Hennes senaste klient Alex Andersson, sju år gammal, väger inte ens trettio kilo. Han kan vare sig åtalas eller straffas, kan inte klockan och har ingen aning om vad en advokat egentligen håller på med. Ändå är det han som ska göra Sophia Weber känd.

Vad är sex? – Katerina Janouch [trailer]

I ett samtal utanför förlossningen på Danderyds sjukhus berättar Katerina varför barnmorskan är en underskattad hjältinna.

Katerina Janouch är författare, journalist och en av Sveriges mest kända sexrådgivare. I dag svarar hon på sexfrågor i Expressen och har också publicerat en rad böcker på temat, däribland Orgasmboken, Svenska kvinnors hemliga sexuella fantasier samt Unga tjejers bok om sex och kärlek. Intresset för relationer, kärlek och sex grundlades tidigt och hon är i dag även en omtyckt och flitigt anlitad föredragshållare. I Vad är sex besvarar hon frågor som de flesta ständigt ställer sig, men få säger högt.